Ultrazvuk abdomena

Ultrazvuk abdomena je neinvazivna i potpuno bezbolna dijagnostička metoda kojom se posmatraju organi unutar trbušne duplje. Ultrazvuk abdomena služi za utvrđivanje različitih patoloških stanja jetre, žučne kese, pankreasa, slezine, trbušnog dela aorte, kao i bubrega, nadbubrežne žlezde, mokraćne bešike i prostate kod muškaraca. Ovaj pregled se koristi za identifikaciju raznih abnormalnosti, poput upala, cisti, kamenja u bubregu i želudačnoj kesi, kao i za otkrivanje tumora.

Ultrazvučni pregled abdomena se prevashodno radi preventivno i najčešće je deo sistematskih pregleda, veoma je konforan i ne zrači pacijenta. 

Iako je ultrazvučni pregled abdomena jedna od najčešće korišćenih dijagnostičkih procedura, ona i kao takva nije od velike koristika za dijagnostikovanje različitih stanja kod želuca, tankog i debelog creva zbog tečnosti i gasova. Za pregled ovih regija se koriste gastroskopija i kolonoskopija.

Priprema za ultrazvuk abdomena

Pre dolaska na pregled, potrebno je da se izvrši adekvatna priprema za ultrazvuk abdomena. Prilikom zakazivanja pregleda dobićete neophodne smernice kako bi došli potpuno pripremljeni na pregled. 

Dan pre pregleda nebi trebalo da jedete tešku hranu, kao ni hranu koja može izazvati nadimanje (mahunarke poput pasulja i graška, kao ni kupus, ni kelj), niti bi trebali piti gazirane sokove. Preporučuje se konzumacija lako svarljive hrane. Veče pre preglede, oko 18h bi trebalo da imate poslednji obrok koji je neophodno da bude lagan. Jutro na dan preglede nemojte jesti, niti piti kafu.

Ukoliko se vrši i pregled mokraćne bešike, sat vremena pre pregleda bi trebalo da unesete 1-1,5 litar negazirane vode kako bi se bešika ispunila urinom. Urin u bešici će omogućiti lekaru da detaljnije vidi bešiku na ultrazvuku.

Ukoliko imate zakazan ultrazvuk abdomena u poslepodnevnim časovima, najkasnije 4h pre preglede nemojte unositi više hranu, kao ni kafu i sokove. Ujutro možete pojesti prepečeni hleb i popiti nezaslađeni biljni čaj.

Ovakva priprema za ultrazvuk abdomena je neophodna kako bi lekar mogao jasno da uoči i diferencira eventualne patološke promene. 

Ultrazvuk male karlice

Ultrazvuk male karlice se sa druge strane fokusira na organe u donjem delu abdomena i karlice, kao što su materica, jajnici i bešika kod žena, kao i prostata i bešika kod muškaraca. Ovaj pregled se koristi za dijagnostikovanje i praćenje stanja kao što su fibroidi, ciste na jajnicima, upale i druge abnormalnosti u razvoju reproduktivnih organa.

Kako možete zakazati ultrazvuk abdomena i male karlice?

Ultrazvuk abdomena i male karlice možete zakazati u nekoj od klinika na lokaciji koja vama najviše odgovara. Lekar će obaviti dr Dejana Senji, specijalista radiologije.

Picture of dr Dejana Senji

dr Dejana Senji

specijalista radiologije