Ultrazvuk štitaste žlezde predstavlja dijagnostički postupak u kojem se vrši detaljna analiza štitaste žlezde koja uključuje njen oblik, veličinu, morfologiju, ali i okolne strukture vrata. Ova procedura se izdvaja svojom visokom preciznošću zbog čega je sposobna da identifikuje čak i najmanje promene u veličini do 2 mm, kao i da proceni prokrvljenost tkiva žlezde.

Tokom ultrazvučnog pregleda, moguće je detaljno opisati štitastu žlezdu, kao i limfne čvorove u vratnoj regiji. Paraštitaste žlezde obično nisu vidljive osim u slučaju prisustva patoloških promena. Pored toga, ultrazvuk štitaste žlezde omogućava praćenje njeno u realnom vremenu, što ovaj pregled čini idealnim za vođenje procedura poput biopsije iglom.

Koji su razlozi za ultrazvuk štitaste žlezde?

Postoji nekoliko osnovnih razloga za sprovođenje ultrazvuka štitaste žlezde, a to su pre svega:

1. Uvećanje žlezde (gušavost) ili pojava cisti, tumora, čvorova ili grudvica;

2. Dugotrajne problemi sa gutanjem praćeni bolom u grlu;

3. Preventivni pregledi kod osoba sa genetski;

4. Dijagnostikovanje i praćenje bolesti štitaste žlezde (Hašimoto, Hipotireoza, Hipertireoza, rak štitaste žlezde);

5. Naglo gojenje ili mršavljenje; 

6. Odstupanje od normalnih vrednosti laboratorijskih nalaza koji se tiču hormona štitaste žlezde.

Važno je zapamtiti da ovaj pregled ne može da pruži informacije o funkcionalnom statusu štitaste žlezde. Za to su potrebni testovi krvi ili testovi sa radioaktivnim jodom.

Kako izgleda ultrazvučni pregled štitaste žlezde?

Sam postupak ultrazvučnog pregleda štitaste žlezde je jednostavan i ne zahteva posebnu pripremu. Pacijent treba da ukloni nakit i garderobu sa vrata. Pregled se može obaviti dok pacijent sedi ili leži, pri čemu se na sondu nanosi gel radi bolje provodljivosti ultrazvučnih talasa. Nakon pregleda, lekar će razgovarati sa pacijentom o nalazima.

Ultrazvučni pregled štitaste žlezde je potpuno bezbolan, siguran i bez rizika od izlaganja štetnom zračenju, pa se može bezbedno primenjivati kod trudnica i dojilja.

Kako možete zakazati ultrazvuk štitaste žlezde?

Ultrazvuk štitaste žlezde možete zakazati u nekoj od klinika na lokaciji koja vama najviše odgovara. Lekar će obaviti dr Dejana Senji, specijalista radiologije.

Picture of dr Dejana Senji

dr Dejana Senji

specijalista radiologije