Ultrazvučni pregled dojke

Ultrazvuk dojke – šta je i zašto je neophodan?

Ultrazvuk dojke je neinvazivna, brza i efikasna dijagnostička procedura koja se koristi za vizualizaciju unutrašnjih struktura dojke. Ova metoda je postala osnovna u dijagnostici bolesti dojke, posebno kao dopuna mamografiji. Uz pomoć ultrazvuka, lekari mogu bolje da razlikuju čvrste od cističnih formacija unutar dojke, što je od ključnog značaja za tačnu dijagnozu.

Ovaj pregled se obično preporučuje kao prvi korak u dijagnostici sumnjivih promena u dojkama, sa visokom preciznošću (više od 98%) u razlikovanju benignih od malignih procesa.

Šta su indikacije za ultrazvuk dojke?

Indikacije za ultrazvuk dojke su mnogobrojne. Najčešće se preporučuje ženama koje imaju guste dojke, gde mamografija može biti manje osetljiva. Takođe, ultrazvuk dojke se često koristi kao dodatna metoda kada se na mamografiji detektuje neka nejasna promena. Pacijentkinjama koje osete čvorić, zadebljanje ili bilo kakvu drugu promenu na dojci, često se preporučuje ultrazvuk kao prva dijagnostička metoda.  Pregled se posebno preporučuje ženama mlađim od 40 godina, a takođe i trudnicama, zbog sigurnosnih razloga u poređenju sa mamografijom. Osim toga, ultrazvuk se može koristiti za vođenje biopsije dojke kada je potrebno uzeti uzorak tkiva radi dalje analize.

Takođe treba napomenuti da ultrazvuk dojke nije pregled koji se preporučuje samo ženama, on služi i za određivanje porekla promena na dojci kod muškaraca.

Ultrazvuk dojke

Vredno je napomenuti da ultrazvučni aparat kojim se vrši pregled ne zrači pacijenta, što ga čini bezbednim za upotrebu, čak i među mlađim ženama i trudnicama. Aparat koristi ultrazvučne talase za formiranje slike strukture tkive koje se pregleda, zbog čega ova procedura ne nosi nikakav rizik i pri tom je potpuno bezbolna.

Uz stalne tehnološke inovacije, ovaj pregled postaje sve precizniji alat za rano otkrivanje potencijalnih promena i omogućava brže i efikasnije lečenje.

Konsultacije

Borba protiv karcinoma dojke je izazov sa kojim se suočavaju milioni žena širom sveta. Ova borba nije samo medicinska, već i emocionalna, socijalna i psihološka. Karcinom dojke je jedan od najčešćih oblika raka kod žena, ali sa redovnim pregledima i ranim otkrivanjem, šanse za preživljavanje su znatno veće.
Redovni pregledi dojki su ključni u borbi protiv ove vrste karcinoma. Svaka žena, bez obzira na starost, treba da zna kako da obavi samopregled dojki. Ovo je jednostavan i brz postupak koji može da pomogne u ranom otkrivanju promena na dojkama. Pored samopregleda, važno je i obavljati i redovne kliničke preglede i mamografije. Ne dozvolite da strah bude prepreka – redovni pregledi su vaš najbolji saveznik u borbi protiv karcinoma dojke. Budite hrabre, budite svesne i čuvajte svoje zdravlje. Vaša borba je i naša borba. Zajedno smo jači.
Ukoliko i dalje niste sigurni i potrebne su vam konsultacije, podrška ili jednostavno tražite odgovore na sve što Vas interesuje u vezi sa ultrazvučnim pregledom dojke, naš tim stručnjaka je spreman da Vas detaljno sasluša i pruži Vam potrebne informacije.
 

Saznajte više o ultrazvuku dojke

 
Ukoliko želite da znate više o samom ultrazvučnom pregledu dojke, kako izgleda pregled dojke, kako se pripremiti i koliko se čekaju rezultati pregleda, o tome možete pročita više ovde:
1. Važnost redovnih pregleda dojke
Picture of dr Dejana Senji

dr Dejana Senji

specijalista radiologije