Sadržaj:

Ultrazvuk abdomena i male karlice (stomaka, trbuha) je nezaobilazna dijganostička metoda u pregledu organa gastrointestinalnog i genitourinarnog trakta. Ova tehnika koristi ultrazvučne talase koji prolaze kroz zid abdomena i potom se reflektuju od solidnih organa, zbog čega se još naziva i transabdominalni ultrazvuk.

Ultrazvuk abdomena: Šta se vidi i koji se sve organi mogu pregledati?

Ultrazvuk abdomena i male karlice prikazuje strukture različitih organa koji se nalaze u ovim regijama. To su: ultrazvuk jetre, žučne kese i žučnih puteva, ultrazvuk slezine, pankreasa, ultrazvuk bubrega i nadbubrežnih žlezda, ultrazvuk mokraće bešike i prostate, ultrazvuk materice i jajnika, kao i ultrazvuk velikih krvnih sudova abdomena (aorte, bubrežnih krvnih sudova) gde se mogu utvrditi eventualno prisustvo limfnih nodusa, slobodne tečnosti, i sl.

Ono što je bitno za napomenuti je da ultrazvučni pregled abdomena nije dovoljno informativan za pregled želuca, debelog i tankog creva. Za dijagnostiku patoloških stanja ovih regija se koristi druga vrsta pregleda, poput gastroskopije i kolonoskopije.

Kada se radi ultrazvuk abdomena i male karlice?

Indikacije za ultrazvuk abdomena su bol u abdomenu (stomaku) ili leđima, muka i povraćanje, nadustost stomaka, neobjašnjivo mršavljenje, osećaj težine ili naglo povećanje stomaka, nejasna febrilna stanja (usled nejasnog povišenja telesne temperature), kao i u slučaju indikacije od strane lekara opšte prakse ili drugog specijaliste.

Osim indikacija, ultrazvuk abdomena i male karlice pomaže i u dijagnozi različitih stanja, poput abdominalnog bola i distenzije (uvećanje abdomena), abnormalne funkcije jetre, kod uvećanih organa abdomena. Takođe može da se koristi za dijagnozu kamena u bubregu i žučnoj kesi, kao i kod otkrivanja aneurizme abdominalne aorte (AAA).

Pored navedenog, ova vrsta ultrazvučnog pregleda se može koristiti i kao putokaz za biopsije. Ultrazvučno vođena biopsija je jedna od revolucionarnih tehnika koja pre svega obezbeđuje minimalnu invazivnost, ali i precisnot i sigurnost. Ultrazvuk abdomena se može koristiti kod sledećih vrsta biopsija:

 

  • Biopsija jetre. Koristi se za dijagnostikovanje stanja jetre, uključujući fibrozu, cirozu, masnu jetre ili malignitete.

  • Biopsija bubrega. Pomaže u identifikaciji uzroka različitih bubrežnih oboljenja, uključujući infekcije, ciste, tumore i druga patološka stanja.

  • Biopsija slezine. Iako je manje česta, može se izvoditi za dijagnozu stanja kao što su splenomegalija, infekcije, hematološka oboljenja ili tumori.

  • Biopsija pankreasa. Koristi se za utvrđivanje prirode cističnih ili čvrstih masa u pankreasu, što je ključno za dijagnostikovanje pankreatitisa ili karcinoma pankreasa.

  • Biopsija nadbubrežnih žlezda. Može se koristiti za identifikovanje masa ili tumora u nadbubrežnim žlezdama, što je važno za dijagnostikovanje različitih endokrinih poremećaja.

  • Biopsija limfnih čvorova. U abdominalnom području, ultrazvuk se koristi za precizno lociranje i biopsiju uvećanih limfnih čvorova radi dijagnostike infekcija, inflamatornih stanja ili maligniteta.

  • Biopsija abdominalnih masa ili tumora. Ultrazvuk omogućava identifikaciju i ciljanje masa ili tumora u bilo kojem organu unutar trbušne šupljine za biopsiju.

Ultrazvukom vođene biopsije su posebno korisne jer omogućavaju precizno lociranje ciljnog tkiva, smanjujući rizik od oštećenja okolnih struktura i povećavajući šanse za dobijanje reprezentativnog uzorka tkiva.

Kako izgleda priprema za ultrazvuk abdomena?

Doktor koji vas upućuje na ultrazvuk će vam dati sve potrebne informacije kako da se adekvatno pripremite za ovaj pregled. Važno je da se unapred raspitate da li treba da napravite pauzu sa uzimanjem nekih od vaših uobičajenih lekova pre samog pregleda.

Odaberite odeću koja je udobna i laka za skidanje kako biste bez poteškoća mogli da otkrijete trbušni deo tela. Ako nosite nakit oko pupka, biće potrebno da ga uklonite pre pregleda. Trudite se da pre pregleda budete odmorni i naspavani, što će doprineti lakšem sprovođenju pregleda. Takođe, korisno je imati pri ruci i svoju najnoviju medicinsku dokumentaciju.

Za ultrazvuk abdomena potrebno je da izbegavate unos hrane koja nadima (grašak, pasulj i druge mahunarke) nekoliko dana pre pregleda, dok se dan uoči pregleda ne preporučuje unos hrane i tečnosti posle 18h. Večera i tečnosti mogu ometati ultrazvučni signal, čineći slike nejasnim. Precizne instrukcije mogu varirati u zavisnosti od toga koji organ treba pregledati:

 

  • Kod ultrazvuka jetre, žučne kese, slezine, i pankreasa: izbegavajte tešku hranu veče pre, i nemojte jesti 8-12 sati pre pregleda kako biste izbegli masne naslage koje mogu ometati pregled.

  • Kod ultrazvuka bubrega: potrebno je popiti 4-6 čaša vode otprilike sat vremena pre pregleda da biste napunili mokraćnu bešiku. Trebalo bi da izbegavate obrok 8-12 sati pre pregleda, kako bi se smanjilo prisustvo gasova u crevima.

  • Kod ultrazvuka aorte: važno je ne jesti 8-12 sati pre pregleda kako bi se osiguralo da nema ometanja usled prisutnosti hrane u stomaku.

Otprilike 30 minuta pre samog pregleda, potrebno je da popijete najmanje pola litre vode i da ne mokrite, jer se na taj način ispunjava bešika, što pomaže radiologu da bolje vidi njene strukture.

Ukoliko je u pitanju hitan pregled abdomena, nisu potrebne nikakve pripreme za sam pregled.

Nakon pregleda možete da nastavite da konzumirate hranu i tečnosti normalno.

Dobra priprema je ključna za uspešan ultrazvuk, omogućavajući vašem lekaru da dobije najjasniju moguću sliku vašeg stanja.

Kako izgleda ultrazvuk abdomena?

Ultrazvučni pregled abdomena i male karlice je postupak koji je potpuno bezbolan i siguran za pacijente. Lekar koristi specijalnu sondu sa toplim gelom na bazi vode koji se nanosi na kožu. Ovaj gel služi kao provodnik zvučnih talasa, omogućavajući bolji kontakt između sonde i kože, kao i eliminaciju vazdušnih džepova koji mogu ometati prenos zvuka.

Tokom pregleda pacijent leži na leđima na stolu. U toku same procedure, doktor koji izvodi pregled može zamoliti pacijenta da promeni položaj ili se okrene na bok kako bi se poboljšala jasnoća dobijene slike.

Celokupan pregled traje do 30 minuta, tokom kojih se pacijent obično ne suočava sa bilo kakvom nelagodošću. U retkim slučajevima, pritisak sonde može izazvati blagu neprijatnost ako je pregledana oblast posebno osetljiva. Nakon završetka, lekar briše preostali gel sa kože, koji je bezbedan i ne ostavlja tragove na odeći.

Rezultati pregleda, uključujući termalne slike i nalaz sa detaljnim opisom eventualne patologije, biće vam dostupni odmah nakon pregleda. Ovaj pristup omogućava brzu i efikasnu dijagnostiku raznih stanja bez nepotrebne nelagodnosti za pacijenta.

Ultrazvuk slepog creva

Nekad se za dijagnostiku upale slepog creva oslanjalo isključivo na klinički pregled koji je uključivao razgovor sa pacijentom (anamnezu), pažljivo opipavanje abdomena, merenje temperature ispod pazuha i rektalno, kao i analizu krvnih parametara poput broja belih krvnih zrnaca koji ukazuje na prisustvo upale. Ovi parametri su često bili presudni u odluci o tome da li je potrebna hitna operacija ili se može sačekati.

Međutim, zahvaljujući savremenim tehnologijama, ultrazvuk slepog creva danas omogućava mnogo bržu i precizniju dijagnozu upale slepog creva. Ova metoda ne samo da smanjuje vreme čekanja i rizik od komplikacija, poput pucanja upaljenog slepog creva, već pruža i veću sigurnost pacijentima uoči operacije, omogućavajući lekarima da donesu informisanu odluku o potrebi za hirurškim intervencijama.

ultrazvuk slepog creva

Da li je ultrazvuk abdomena i male karlice štetan po pacijenta? Šta su činjenice, a šta rizici?

Ultrazvučni pregled predstavlja vrhunac savremene dijagnostike. Ova dijagnostička metoda je pre svega neinvazivna, ne zahteva igle ili bilo kakve injekcije i predstavlja potpuno bezbolno iskustvo. Iako može biti blago neprijatan u retkim slučajevima, ultrazvuk je dostupan, povoljan i izuzetno koristan alat u medicinskoj dijagnostici.

Činjenica je ultrazvuk ne koristi jonizujuće zračenje (kao što je slučaj sa rendgen aparatom), zbog čega je bezbedan za sve kategorije pacijenata, od najmlađih do najstarijih pacijenata, uključujući i trudnice. Ultrazvuk predstavlja idealan izbor za detaljno ispitivanje mekih tkiva koja se ne vide dobro na standardnim radiografskim snimcima. Osim toga, ultrazvuk nudi slike u stvarnom vremenu, što ga čini nezamenjivim u vođenju minimalno invazivnih procedura, poput biopsije iglom.

Bez obzira na vašu starost ili zdravstveno stanje, ultrazvuk abdomena ne predstavlja nikakav rizik za vaše zdravlje. On ne poseduje štetne efekte, ne izlaže pacijente zračenju i može se sigurno koristiti za sve, bez izuzetka.

Ograničenja kod ultrazvučnih pregleda

Ipak, važno je napomenuti da ultrazvuk ima određena ograničenja. Na primer, prisustvo vode i vazduha u crevima može otežati dobijanje jasnih slika određenih delova abdomena, jer ovi elementi mogu ometati prolaz ultrazvučnih talasa. Takođe, kod gojaznih pacijenata, veća količina masnog tkiva može umanjiti jasnoću slika zbog slabljenja zvučnih talasa.

Priprema za ultrazvučni pregled je ključna za dobijanje najpreciznijih rezultata. U zavisnosti od specifičnog područja koje se ispituje, možda će biti potrebno izbegavati unos hrane i tečnosti neko vreme pre pregleda, ili, u slučaju pregleda bubrega, popiti određenu količinu tečnosti kako bi se mokraćna bešika adekvatno napunila.

Ultrazvučni pregled abdomena i male karlice predstavlja pouzdan, siguran i udoban način za procenu vašeg zdravstvenog stanja, pružajući lekarima dragocene informacije koje pomažu u dijagnostikovanju i planiranju tretmana. Ultrazvučni pregled je bez štetnih efekata i sa sposobnošću da se prilagodi potrebama svakog pacijenta u svakoj situaciji.